Monday, May 7, 2012

Bourdieu'yü Tasfiye Hazırlıkları

Bourdieu'nün önümüze laaaps diye koyduklarına minnettarım, ama sonsuz tekrarına katlanamıyorum. bu sonsuz tekrar katlanarak büyüyecek gibi, en azından türkiye'de kendi tarihini yazmaktan başka bir boka yaramayan sosyoloji bölümlerini dönüştürebilirse dahi çok büyük bir iş yapılmış olur.

gelelim tasfiyeye.

termodinamiği yeni kantçı epistemolojilerle biraraya getirip olabilecek en sentetik mimariyi kurduktan sonra hala hümanist kalabilmiş bir abimiz bourdieu. hala Bilim var. latour'a da şapka çıkarıyor değilim ama boş konuşmuyor belirteyim.

bourdieu'nün antropolojiye saldırıları o kadar kolpa ki, ve okuduğu metinleri o kadar götüyle okuyor ki şaşırdım. antropoloji doktorasında 2 seneden sonra, kırmızı kalemsiz okuduğum sayfa kalabilemedi. benim korkum bourdieu'nün faillere dair sonsuz spekülasyon cihazının türkiye'de halihazırda 40 yıldır 2-3 althusser kavramıyla götünü kaşıkçı elması bilip avuçlamaya doyamayan cihangir bebelerinin elinde çok daha kapsamlı bir küstahlık silahına dönüşmesi. bourdieu zaten küstah. saha çalışmasından pek çaktığı yok, pek yaptığı da yok.

state nobility'nin girişinin bir dipnotunda yaptığı deleuze referansında 'özgürlük' kavramında birleştiklerini, farklı yoldan vardıklarını söyler. iyi güzel, ve?

foucault'yu yaşarken göremeyeceği bir yerde eleştirdi, lafın fukoya gitmediğine inanması gülünç tabi. işte fuko bu söylemlerin üretildiği zeminlere bakmadı vs vs. tabi bourdieu'nün fukosunu, şimdiki fukoyla karıştırmamak lazım. düşünürsek kelimeler ve şeyler var ortada, sonra cinselliğin tarihi 1.  öldüğü sene cinselliğin tarihi 2-3 çıkıyor, bourdieu'nün pek ilgisini çektiğini zannetmiyorum. bizim bildiğimiz fukonun dersleri basıldı, yani yayın olarak sessiz yıllar denilen yıllar, bugün fukonun en çok okunan derslerinin verildiği yılllar. bu anlamda hala arkeolojik bir fuko var. olsa nolur?  

bu iki eeeee? nin meselesi şu. bourdieu'nün okumaları sonsuz bir yüzeysellik üretiyor. ne bir kavram var ortada, ne de onun hareketleri diğer kavramlarla kategorilerle ilişkilenmesi. artık okurken deliresim geliyor, neyi anlatıyorsun be adam!

burada gece 2, uykum var bir sinirle yazdım, 3-4 seneye bourdieu'ler yağacak, şemsiye yetmeyecek o zaman göklere savaş açmak lazım, ilk vuran ben olayım.

aşağıdaki pasaj benim için bourdieu'yü bitirdi. faillere eylemlerinin şemaların şeffaflığı mı?! wtf. çok yanlışsın dostum, sana laflar hazırladım.


1 comment:

  1. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete