Sunday, February 21, 2016

Aşk-ı Sünni'den bir sayfa: Tahir Büyükkörükçü

Türkiye'de siyaset ekseriyetle partiler, kitaplar, ideolojiler eşliğinde konuşuluyor, ama sesi, seslenmeyi ve hitabeti genelde ıskalıyor. Blumbenberg'in 'retoriğe dönüş'ü mühim, anlam dolaşımda açığa çıkan, daha doğrusu anlamlanan bir şey. Yaşar Tunagör, Tunahan... neden nasıl çalışılmıyor bilmiyorum.



Tahir Büyükkörükçü Türkiye'nin gelmiş geçmiş en büyük vaizlerinden, Erenköy Cemaati'ne mensub, Mahmud Sami Ramazanoğlu'nun emriyle de sonradan MSP'den meclise giriyor. Çalışılmamış çok çok önemli bir insan. Zerre siyasi empatim yok ama Türkiye'de İslamcılığa darbe vurup Ahmed Davudoğlu kafası şoven gelenekçiliğin, boşboğazlığın en büyük destekçilerindendi. Yukarıda alıntılanan sözün aslına bakayım dedim. 5 dk içerisinde bunun twitter'dan çıktığını buldum, Wikipedia'da daha makul bir alıntı vardı:
"hükümeti destekleyen üç saç ayak var. Birisi Said-i Nursi, birisi Konya Müftüsü, birisi de Gazâlî"
Açıkçası İnönü'den çokça konuşma okumuş biri olarak ilkinin kolpa olduğu çok belliydi, ama ikincisini de akla yatkın bulmadım: bu alıntı internette büyükkörükçü'ye dair kimin yazdığını tespit edemediğim bir yazıdan alınmış, yazı sonsuz kere kopyalanmış ama kaynakça yok.

(edit 2 gün sonra) ŞİMDİ gelelim ifadenin aslına:

"Demirel düzeni.. iki ayağa istinadediyor; Demirel düzeninin iki ayağı vardır: Biri Konyalıdır, Konyalı Müftü, ikincisi bu Seçim Kanunudur." (TBMM, B 56, O 2, 1-3-1968)

Konya müftüsünü memleketteki gerici zihniyetin tecessümü olarak kurguluyor, bunu 2 sayfa anlatıyor önden: sol partilere kafir diyen, laikliği benimseyememiş grupları tavsif için kullanıyor. Seçim kanunu ise bugünde kullandığımız d'Hondt tarzına geçiş. ÖZETLE ortada ne gazali var ne said-i nursi var, konya müftüsü dahi bir emsal olarak var.

olmaktadır...



AMA asıl büyü bence burada HÜKÜMETin yerine TÜRKİYEyi koyan çomarlık. Buradaki hükümet Adalet Partisi, Demirel. İsmail Kara'nın el-Cezire'deki 12-1-16 tarihli mülakatında islamcılık'ın Milli Görüşçe gasp edilişine itiraz ederken Demirel'in ilk takunyalı olduğunu hatırlatıyor. Kırat'tan önce partinini sembolünü hatırlamakta fayda var.



Demirel Türkiye midir? İslamın izzeti Demirel midir? Hangi cehalet İnönü'ye 'Türkiye' dedirtir acep. Nasıl bunun fantazisini kurar? Ben söyleyeyim Abdülhamit'e sahte hatırat yazan kafalar. Ayrıca İnönü'nün Gazali'yi bilmeyecek kadar cahil olduğunu iddia etmek baya fantastik, eşi baya sıkı dindar bir Osmanlı zabiti sonuçta. Her neyse.

Meclis kayıtlarında Selahattin Hakki Esatoğlu'nun 4-3-1968 konuşması var, Tahir Büyükkörükçü'nün Konya'daki vaazlarında nasıl sola çaktığını, solun İslam'la örtüşmediğine dair beyanatlarını aktarıyor. (trafik kazasında vefat eden Esatoğlu üzerine de bir makale yazmak istiyorum bir ara)

''memleketimizin şurasında burasında bâzı din görevlileri, özellikle bâzı müftü ve hocalar, Başbakandan aldıkları cesaret ve gördükleri himayeden yararlanarak açıktan açığa devrimlere, lâikliğe aykırı bir davranışın içine girmişler, vaızlarında siyaset yapmaya başlamışlar, iktidar partisi dışında kalan diğer bâzı devrimci partileri «kâfir» likle suçlıyacak kadar ileri gitmişlerdir.... Hilâl Dergisinin son sayfasında aynen, «Zafer şölenleri yapacağımız günler yakındır, kâfirlerin bütün gayretleri bo­şunadır» denilmektedir. ''

Çok normal açıkçası, Büyük Doğu'yu açıp okumuş bir kimse varsa misal orada 'Müslüman / Kafir' köşesi vardır, kafir dendi mi de referans: köy enstitüleri, laikler, 'CHP zihniyeti' (ifadenin menbaı), solcular, moskof ajanları, farmasonlar, yahudiler...  Ülkücü dergilerde dahi protesto edilir bu tavır, hani hepimiz müslümandık, ayıp.



Yassıada'dan Menderes, elinde ARTIK GÜNÜ GELDİ! serlevhalı Büyük Doğu

Özellikle MSP'yle artık dümdüz tekfir hadiseleri çıkar, meydanlarda bugünde çok duyduğumuz bu seçim bir parti seçimi değil hakla batıl arasında bir seçim diye çığırır birileri. NFK demişken kendisi de bir Tahir Hoca hayranı


Ali Ulvi Kurucu, Hatıralar, c.3

Tahir Büyükkörükçü'nün hitabeti herkesi büyüler, kasetleri dolaşır her yerde, yukarıdaki sözü de İnönü'nün 68'de söylediği belirtiliyor. Biraz daha bakacağım.  Ama asıl paylaşmak istediğim, aşk-ı sünni nişanesi aşağıda


AKP'nin çakma darbeleri araştırma komisyonundan


Sene 78. Öncelikle şiilerin mühür kullandığını bilmeyen bir cahil, ama herşeyden önce burada fışkıran sünnicilikten başım ağrıyor. Tabi ki memleketin sağcısına hava hoş. Büyükkörükçü'nün çevresine dair temiz bir fotoğraf.

buradaki apaolojetik tavırsa ayrı iğrenç, bilmiyorduk ondan heyecanlandık İran Devrimi'ne.

Siz zaten ne o devrimi, ne muktesebatını kavrayabilecek kabiliyettesiniz. Atatürk'ü sevmiyorum Humeyni'yi seviyorum diyen kardeşlerimizin yanında da duramadınız ama gittiniz o devlete tabiyetinizi imanınızın önüne koydunuz, o devlet sizi benimsedi, baştacı etti, tebrikler. Şimdi manşet manşet İran'a nefret kusun, düşmanlaştırın. Asrın fitnesi olmuşsunuz haberiniz yok.

EK 1:

Yazının bir eksiği hocanın vaazlarından alıntı olmaması. bir kuple:

Konya Müftüsü basın, TRT ve mini etekli kadınlara çattı (Milliyet 14-10-1968)

(KONYA) Ünlü Konya Müftüsü Tahir Büyükkörükçü, dun. Karapınarda yaptığı bir konuşmada, basın, TRT ve mini etekli kadınlara çatmıştır. Hacı Tahır Büyükkörükçü, Din Gorevlileri Cemiyeti Karapınar Şubesinin çağrısına uyarak, dün Karapınar'da Belediye Sosyal Faaliyetler Salonunda, «Osmanlı Padişahları zamanında îslâmiyet» konulu iki bin kişinin izlediği bir konferans vermiştir. Tahir Hoca iki buçuk saat süren konferansında, özellikle TRT, basın ve mini eteklilere çatarak, «Bugünkü basın ve TRT, dinî konulardan uzaktır. İçleri komünist, marksist, Lenininst ve masonlarla doludur. İçlerinde böylelerinin bulunduğu kuruluşlar, elbette halka ters telkinler yapacaklardır. Biz müslümanlar bunlara karşı çıkıyoruz» demiştir. Mini eteklilere de çatan Tahir Hoca, «Mini etekli kadınlar sosyeteye özenmekle bugün ne bir Yavuz, ne bir Fatih, ne de bir Kanunî doğurabiliyorlar. Bu kadınların islâmiyete uygun bir şekilde yetiştirilebilmeleri için ' Kadınlar Akşam İmam Hatip Okulları açılmalıdır» demiştir.

EK 2:

büyükkörükçü 78'de meclise girer, mecliste toplam 3 konuşması var, hepsi de diyanet bütçesi bağlamında, hepsi de vaaz, hepsi de bayaaaa ipe sapa gelmez BKZ

No comments:

Post a Comment